scor APGAR nou-nâscut

Scorul Apgar: primul test al bebelușului tău explicat

În primele secunde după ce bebelușul tău își face apariția pe lume, medicii și moașele efectuează o evaluare rapidă, dar extrem de importantă: scorul Apgar. Acesta este, practic, primul „examen" al copilului tău și oferă personalului medical informații esențiale despre starea de sănătate a nou-născutului imediat după naștere.

Scorul Apgar este o metodă simplă, standardizată și recunoscută internațional, care permite cadrelor medicale să determine rapid dacă bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale suplimentare sau dacă tranziția sa la viața extrauterină decurge normal.

Pentru părinții care urmează să devină pentru prima dată mamă sau tată, înțelegerea acestui test poate reduce considerabil anxietatea legată de momentul nașterii și de primele minute de viață ale bebelușului.

Istoria scorului Apgar: cum a apărut acest test

Scorul Apgar a fost dezvoltat în anul 1952 de către Dr. Virginia Apgar, o medic anestezist din Statele Unite ale Americii. Dr. Apgar a observat că mulți nou-născuți primeau îngrijiri inadecvate imediat după naștere, iar unele probleme grave erau identificate prea târziu.

Astfel, ea a creat un sistem rapid de evaluare, care putea fi aplicat de orice cadru medical în doar câteva secunde. De-a lungul timpului, numele „APGAR" a devenit și un acronim util pentru a reține cele cinci criterii evaluate:

  • A – Aspect (culoarea pielii)
  • P – Puls (frecvența cardiacă)
  • G – Grimase (reflexele)
  • A – Activitate (tonusul muscular)
  • R – Respirație

Acest acronim a transformat scorul Apgar într-un instrument ușor de memorat și aplicat în maternitățile din întreaga lume, inclusiv în România.

Când se efectuează scorul Apgar?

Testul Apgar se efectuează de două ori după naștere:

  1. La 1 minut după naștere – evaluează modul în care bebelușul a tolerat procesul nașterii și dacă necesită intervenție medicală imediată.
  2. La 5 minute după naștere – evaluează cât de bine se adaptează nou-născutul la mediul extrauterin.

În cazurile în care scorul rămâne scăzut, evaluarea poate fi repetată la 10, 15 sau chiar 20 de minute după naștere, pentru a monitoriza evoluția bebelușului.

Este important de știut că scorul Apgar nu prezice sănătatea pe termen lung a copilului. Este doar o evaluare a stării imediate post-natale.

Cele 5 criterii ale scorului Apgar explicate detaliat

Fiecare dintre cele cinci criterii primește o notă de la 0 la 2 puncte. Suma acestor puncte oferă scorul Apgar total, care poate varia între 0 și 10.

1. Aspectul – culoarea pielii

  • 0 puncte: pielea este complet albastră sau palidă
  • 1 punct: corpul este roz, dar extremitățile (mâinile și picioarele) sunt albăstrui
  • 2 puncte: întregul corp este roz

Culoarea pielii reflectă oxigenarea sângelui bebelușului. Este normal ca, în primele minute, extremitățile să fie ușor albăstrui, fenomen numit acrocianoză.

2. Pulsul – frecvența cardiacă

  • 0 puncte: absența pulsului
  • 1 punct: sub 100 de bătăi pe minut
  • 2 puncte: peste 100 de bătăi pe minut

Frecvența cardiacă a unui nou-născut sănătos este, în general, între 120 și 160 de bătăi pe minut, considerabil mai rapidă decât la adulți.

3. Grimasele – reflexele

  • 0 puncte: nu reacționează la stimuli
  • 1 punct: grimasă ușoară sau plâns slab la stimulare
  • 2 puncte: plânge viguros, tușește sau strănută la stimulare

Pentru a testa acest criteriu, medicii pot stimula ușor bebelușul, de exemplu prin atingerea tălpilor sau aspirarea ușoară a căilor respiratorii.

4. Activitatea – tonusul muscular

  • 0 puncte: tonus muscular absent, corpul este moale
  • 1 punct: ușoară flexie a brațelor și picioarelor
  • 2 puncte: mișcări active, flexie viguroasă

Un bebeluș sănătos are membrele flexate și se mișcă activ, opunând rezistență când i se întind brațele sau picioarele.

5. Respirația

  • 0 puncte: absența respirației
  • 1 punct: respirație slabă, neregulată sau plâns slab
  • 2 puncte: plâns puternic, respirație viguroasă

Primul plâns al bebelușului este un semn excelent că plămânii funcționează corespunzător.

Interpretarea scorului Apgar: ce înseamnă fiecare valoare

După însumarea celor cinci criterii, se obține scorul Apgar total, care se interpretează astfel:

  • Scor între 7 și 10 puncte – stare excelentă, nou-născutul se adaptează bine la viața extrauterină. Aproximativ 90% dintre bebeluși obțin acest scor.
  • Scor între 4 și 6 puncte – stare moderată, bebelușul poate necesita asistență respiratorie sau stimulare suplimentară.
  • Scor între 0 și 3 puncte – stare critică, este necesară resuscitare imediată.

Este esențial să înțelegi că un scor Apgar de 10 este foarte rar, deoarece majoritatea bebelușilor au mâinile și picioarele ușor albăstrui în primele minute de viață, ceea ce scade scorul cu un punct.

Ce factori pot influența scorul Apgar?

Mai mulți factori pot afecta scorul Apgar al bebelușului tău, fără ca acest lucru să însemne neapărat o problemă gravă:

  • Nașterea prematură – bebelușii născuți înainte de termen au adesea scoruri mai mici, din cauza dezvoltării incomplete a organelor.
  • Tipul nașterii – cezariana de urgență sau nașterile dificile pot influența scorul.
  • Anestezia mamei – medicamentele administrate mamei în timpul nașterii pot afecta temporar bebelușul.
  • Lichidul amniotic – prezența meconiului în lichidul amniotic poate complica primele minute de viață.
  • Probleme respiratorii – sindromul de detresă respiratorie poate scădea scorul.
  • Infecții materne sau ale bebelușului.

Ce se întâmplă dacă scorul Apgar este scăzut?

Dacă bebelușul obține un scor Apgar mic, echipa medicală va interveni rapid. Măsurile pot include:

  • aspirarea căilor respiratorii pentru îndepărtarea secrețiilor;
  • administrarea de oxigen;
  • stimulare tactilă pentru a încuraja respirația;
  • ventilație asistată cu mască și balon;
  • în cazuri severe, intubație și resuscitare cardio-pulmonară;
  • transfer la secția de terapie intensivă neonatală (TINN) pentru monitorizare.

Vestea bună este că majoritatea bebelușilor cu scoruri Apgar inițial scăzute își revin rapid și se dezvoltă perfect normal după primele intervenții.

prim control nou-născut

Scorul Apgar prezice dezvoltarea ulterioară a bebelușului?

O întrebare frecventă a părinților este dacă un scor Apgar mai mic prezice probleme de dezvoltare pe termen lung. Răspunsul scurt este: nu.

Academia Americană de Pediatrie și Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi au subliniat în mod repetat că scorul Apgar nu trebuie folosit pentru a prezice rezultate neurologice pe termen lung sau dezvoltarea ulterioară a copilului. Este doar un instrument de evaluare imediată.

Mulți copii cu scoruri Apgar mici la naștere au o dezvoltare absolut normală, în timp ce unii cu scoruri mari pot dezvolta probleme de sănătate ulterior, din cauze fără legătură cu nașterea.

Întrebări frecvente despre scorul Apgar

Care este scorul Apgar normal?
Un scor Apgar normal este între 7 și 10 puncte. Acesta indică faptul că bebelușul se adaptează bine la viața extrauterină.

Scorul Apgar este același pentru toți bebelușii?
Da, criteriile sunt aceleași la nivel internațional. Totuși, bebelușii prematuri sunt evaluați ținând cont și de vârsta lor gestațională.

Cine efectuează scorul Apgar?
Scorul este calculat de către medicul neonatolog, moașa sau asistenta medicală prezentă la naștere.

Părinții primesc scorul Apgar al bebelușului?
Da, scorul Apgar este menționat în carnetul de sănătate al copilului și în documentele medicale de la maternitate. Nu ezita să întrebi personalul medical care a fost scorul bebelușului tău.

Un scor Apgar de 10 este obligatoriu?
Nu. Un scor de 10 este rar, iar valorile între 7 și 9 sunt perfect normale și sănătoase.

Concluzie

Scorul Apgar reprezintă primul examen al bebelușului tău și oferă informații prețioase despre starea sa imediat după naștere. Deși poate părea intimidant pentru proaspeții părinți, este un instrument valoros care ajută medicii să intervină rapid atunci când este necesar.

Indiferent de scorul obținut, fiecare bebeluș este unic și merită toată dragostea și atenția ta. Nu uita că scorul Apgar este doar începutul unei călătorii minunate – cea a dezvoltării bebelușului tău.

Dacă ai întrebări sau îngrijorări legate de scorul Apgar al copilului tău, nu ezita să discuți cu medicul neonatolog sau cu pediatrul. Ei îți pot oferi explicații personalizate și liniștire în primele zile ale vieții bebelușului tău.